مزایا و معایب ساختمان انرژی صفر
به گزارش مجله اینمن، در عصر حاضر به دلیل کمبود سوخت های فسیلی و بالا بودن هزینه مصرف آنها, طراحی ساختمان ها به صورت انرژی صفر صورت می گیرد. در ساخت ساختمان های انرژی صفر علاوه بر مواردی که در ساختمان های معمولی رعایت می شوند موارد دیگری نیز باید اجرا شوند. این ساختمان ها با به کارگیری تکنولوژی های ویژه ای که در سیستم های گرمایشی, سرمایشی و روشنایی به کار رفته است مصرف انرژی را به حدالقل می رسانند. تمام نیازهای ساختمان انرژی صفر با دسترسی به منابع تجدیدپذیر بدون فراوری آلودگی و با کمترین هزینه برآورده می گردد. مصرف انرژی سالانه انرژی صفر با فراوری سالانه انرژی آن برابر است و در آن از هیچ نوع سوخت فسیلی استفاده نمی گردد. در این ساختمان ها بهینه سازی مصرف انرژی قبل از فراوری انرژی پاک صورت می گیرد و با استفاده از تکنولوژی تجدیدپذیر بین فراوری انرژی و مصرف آن تعادل برقرار می گردد.

جهت دریافت خدمات بازسازی ساختمان با گروه ساختمانی آبان در ارتباط باشید.
هدف از ساخت ساختمان انرژی صفر استفاده از انرژی های تجدیدپذیر و عدم ایجاد گازهای گلخانه ای و مواد آلاینده است. به دلیل تاثیرات مخرب مصرف سوخت های فسیلی بر محیط زیست که منجر به عدم تعادل اکولوژیک می شود, امروزه طراحی ساختمان ها بر اساس اصول انرژی صفر مورد توجه سازندگان و مهندسین قرار گرفته است و بعضی از ساختمان های انرژی صفر به شبکه های شهری متصل هستند و بعضی دیگر مجهز به تجهیزاتی هستند که انرژی های بزرگ را ذخیره می نمایند.
در عصر حاضر به دلیل محدود بودن منابع انرژی ساختمان ها, ارگان ها و صنایع مختلف به استفاده از انرژی های دیگر پرداخته اند. هر چند تعداد ساختمان هایی که با انرژی صفر طراحی شده اند بسیار محدود هستند اما مزایای این ساختمان ها نظیر بی احتیاج بودن از سوخت های فسیلی و کاهش مواد آلاینده کربنی باعث شده توجه سازندگان به سمت آن معطوف شود و روز به روز طرح ساختمان انرژی صفر با استقبال بیشتری روبرو شود.
در طراحی ساختمان انرژی صفر در ابتدا باید اقلیم مورد نظر ارزیابی شود, سپس محیط اطراف ساختمان مورد آنالیز قرار گیرد. در این ساختمان ها احتیاج ساختمان به انرژی باید به وسیله عایق کاری, استفاده از نور طبیعی, تهویه طبیعی و نصب سایبان کاهش یابد و از سیستم های کارآمد با راندمان بالا نظیر سیستم های روشنایی و سیستم های الکتریکی و مکانیکی پربازده استفاده شود. برای طراحی ساختمان انرژی صفر و ساخت بنایی که بتواند انرژی های کاربردی را در خود تامین کند, روش های متعددی وجود دارد که به محل مورد نظر و نوع طراحی ساختمان بستگی دارد. منطقه قرارگیری ساختمان باید با توجه به وجود منابع انرژی نظیر انرژی باد, آب, امواج, خورشید و زمین گرمایی ارزیابی شده و طبق منابع در دسترس روشی مناسب برای تامین انرژی مورد احتیاج در نظر گرفته شود. در نهایت با استفاده و بهره برداری از انرژی های تجدیدپذیر و فراوری انرژی, انرژی مورد احتیاج برای ساختمان فراهم شود.
ساختمان انرژی صفر می تواند به وسیله منابع تجدیدپذیر, انرژی برق یا سایر انرژی های مورد احتیاج ساختمان را فراهم نماید. این انرژی ها برای تامین احتیاج انرژی خود ساختمان فراوری می شوند. از مهمترین اهداف طراحی ساختمان انرژی صفر بالا بردن میزان بازده انرژی ساختمان, کاهش مصرف انرژی الکتریکی, گرمایشی و سرمایشی است. برای ساخت این نوع ساختمان ها میزان اتلاف انرژی در ساختمان باید کاهش یابد و راهکارهایی نظیر استفاده از درب و پنجره دوجداره و عایق کاری ساختمان اعمال شوند.
از مزایای طراحی ساختمان انرژی صفر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- پایین بودن هزینه نگهداری سیستم های انرژی به دلیل بالا بودن کارایی آنها
- افزایش اعتبار دستگاه های فراوری و مصرف انرژی
- عدم احتیاج به وسایل مکانیکی برای تهویه هوا
- کاهش مصرف آب آشامیدنی
- کاهش مصرف برق
- ایجاد تعادل در فراوری و مصرف انرژی
- عدم فراوری آلاینده های کربنی
- کاهش احتیاج ساختمان به انرژی
- ایجاد آسایش برای ساکنین به علت وجود درجه حرارت یکنواخت در داخل ساختمان
- کاهش هزینه های مربوط به مصرف انرژی در ساختمان
از معایب ساختمان انرژی صفر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- هزینه اولیه ساخت این ساختمان ها نسبت به ساختمان های معمولی بالاتر است.
- هر ساختمان در طول سال از انرژی صفر شبکه به طور متوسط استفاده می نماید اما در زمان اوج مصرف به انرژی بیشتری احتیاج دارد. در این موارد شبکه باید از ظرفیت لازم برای فراوری برق مورد احتیاج برای تمام بارها برخوردار باشد.
- تعداد افرادی که مهارت و تجربه لازم برای طراحی ساختمان های انرژی صفر را دارا می باشند محدود است.
- قیمت تجهیزات مربوط به سلول های خورشیدی فتوولتائیک به کار رفته در ساختمان هر سال کاهش می یابد, بنابراین میزان سرمایه در سیستم های فراوری برق خورشید نیز کم می شود.
- فراوری انبوه فتوولتائیک باعث کاهش قیمت آن می شود و در نتیجه از میزان یاری های اقتصادی منحصر به این طرح تدریجاً کاسته می شود.
جلوگیری از اتلاف انرژی از جمله مهمترین عامل صرفه جویی در مصرف آن است و به عنوان یک اصل در طراحی ساختمان صفر انرژی محسوب می شود. اگر میزان اتلاف انرژی کاهش یابد احتیاج کمتری نیز به فراوری گرما و سرما توسط سیستم های تهویه خواهد بود. در کل اتلاف انرژی به وسیله جداره ها و درزهای ساختمان انجام می شود, بنابراین جداره ها و درزهای ساختمان را باید به طور کامل عایق بندی نمود.
منبع: ساختمانچی