آشنایی با فواید زغال اخته
به گزارش مجله اینمن، مواد مغذی موجود در زغال اخته از رشد سرطان های ریه و تکثیر سلول های سرطان خون بدون تاثیر بر سلول های سالم جلوگیری می نماید. همه ما می دانیم میوه ها برای سلامتی مفید هستند اما نمی دانیم چه میوه ای متناسب با سلامتی ما است به همین دلیل در این مطلب به آنالیز خواص زغال اخته می پردازیم.
خواص زغال اخته
1.درمان اسهال
یکی از مهم ترین خواص زغال اخته خاصیت درمانی آن برای اسهال و اسهال خونی است. این میوه حاوی اندازه زیادی تانین است.گسی دهان در نتیجه همین تانین اتفاق می افتد. از گذشته های دور، از زغال اخته برای درمان اسهال استفاده می شده است.
اتفاقی که از لحاظ علمی می افتد این است که به هنگام گس شدن دهان، بعضی از بافت ها منقبض می شوند. این انقباض خارج شدن مایعات را از بدن محدود می کند. همین اولین قدم در جهت بهبودی اسهال است. در کنار میوه زغال اخته، از گلِ درخت آن هم برای درمان اسهال استفاده می گردد.
2.توان بخشی
زغال اخته مقوی است و خاصیت توان بخشی دارد. این به خاطر مواد معدنی و مغذیِ سرشارِ موجود در آن است.زغال اخته سرشار است از ترکیباتی مانند کلسیم، پتاسیم، آهن، زینک. در کنار اینها، یکی از منابع غنی سدیم است. سدیم در کوتاه کردن دوره نقاهت پس از درمان بیماری ها تأثیرگذار است. مثلا می توان پس از رفع شدن اسهال شدید، با مصرف شربت زغال اخته دورi بازیابی توان جسمی و نقاهت را کوتاه کرد.
3. خواص زغال اخته برای کبد
یکی دیگر از خواص زغال اخته تأثیر آن بر بهبود عملکرد کبد است. برای رسیدن به این اثرگذاری، زغال اخته را باید طی روندی منظم مصرف کنیم.4. ادرار آوری
بر اساس آموزه های طب سنتی چین، یکی دیگر از خواص زغال اخته خاصیت دیورتیک یا ادرارآوری آن است. زغال اخته باعث می گردد ادرار با سهولت بیشتری فراوری و خارج گردد. این مسئله باعث بهبود عملکرد کلیه ها می گردد و علاوه برآن به کاهش فشار خون بالا و سم زدایی بدن هم یاری می کند.5.منبع غنی ویتامین c
مصرف زغال اخته برای پیشگیری از بیماری هایی نظیر سرماخوردگی و آنفولانزا مفید است. زغال اخته یکی از منابع غنی ویتامین C به شمار می رود.این ویتامین خاصیت ضد التهابی، ضد ویروسی و ضد باکتری دارد. البته تنها زمانی قادر به استفاده از این خاصیت خواهیم بود که زغال اخته را خام و همان طور که هست مصرف کنیم. حرارت دادن و پختنش ویتامین ث را از بین می برد.
6. دارا بودن خواص آنتی اکسیدانی
زغال اخته به سیاق بیشتر میوه های دیگری که از لحاظ شکل و شمایل شبیه آن هستند، خواص آنتی اکسیدانی هم دارد. آنتی اکسیدان از بدن در برابر رادیکال های آزاد و بیماری های مزمن محافظت می کند.7.مقاوم سازی بدن در برابر بعضی بیماری ها
مصرف زغال اخته بدن را در برابر بعضی از بیماری ها و اختلال ها مقاوم می کند. ازجمله این موارد می توان به تب، بیماری های روده، بیماری های قلبی ـ عروقی و وبا اشاره نمود.پیش از آنکه سراغ موضوع بعدی برویم، بهتر است به این مطلب هم اشاره کنیم. حتی پوسته درخت زغال اخته هم خواص درمانی دارد.
استفاده از آن تقریبا مثل چوب دارچین است. مثلا می توانید آن را در آب بگذارید و اجازه دهید مدتی با هم بجوشند. این نکته را هم از قلم نیاندازید که برای بهره بردنِ حداکثری از خواص زغال اخته، بهتر است میوه آن را دست نخورده و خام مصرف کنید. خشک کردن، پختن یا هر فرایند دیگری بالاخره بعضی از ترکیبات را از بین می برد.
ویژگی های ظاهری میوه و درخت زغال اخته
پیش از آنکه به موضوع اصلی مطلب و ذکر خواص زغال اخته بپردازیم، بیایید کمی دربارi ویژگی های ظاهری میوه و درخت آن صحبت کنیم.درخت زغال اخته چندان تنومند نیست، اما معمولا بین 5-10 متر بلندی دارد. تنه ای به رنگ قهوه ای تیره دارد و وقتی به مرحله میوه دادن می رسد شاخ و برگ زیادی پیدا می کند. در فصل پاییز، به سیاق بیشتر درخت های دیگر، برگ های آن می ریزد اما خیلی زود دوباره سبز می گردد.
وقتی شکوفه می دهد، پر می گردد از گل های زرد رنگ کوچک، و تمامی جلوه زیبای طبیعت را در خودش نمایان می کند. از این گل های زرد رنگ برای مصارف تزئینی استفاده می گردد.
خود زغال اخته که همان میوه درختش باشد، دانه ای است کوچک و بیضی شکل. این دانه معمولا یا زرد کم رنگ است یا قرمز تیره.
البته بیشتر انواع زغال اخته که در نقاط مختلف رشد می نمایند به همان رنگ قرمز تیره هستند. هر دانه زغال اخته هسته کوچکی هم دارد.
ازلحاظِ ظاهری شبیه به میوه ای است که از هسته اش دانه های قهوه تهیه می نمایند.
طعم و مزه زغال اخته
زغال اخته اگر نرسیده باشد، طعم تند و تیزی دارد و کمتر کسی حاضر به خوردن آن می گردد. اما وقتی می رسد، با وجود اینکه هنوز کمی حالت اسیدی دارد، طعم بهتری پیدا می کند. شاید بتوان طعم آن را تا حدودی شبیه به آلبالو ترش دانست.نکته دیگری را هم باید بگوییم و بعد به موضوع مطلب و ذکر خواص زغال اخته بپردازیم. نوعی گیاه دارویی وجود دارد به نام زغال اخته جامائیکایی.
این گیاه که خاصیت تسکین دهنده دارد، با زغال اخته فرق می کند. اگر در دُز و حالت نامناسب استفاده گردد، می تواند عوارض جدی و خطرناکی داشته باشد.
اگر به این میوه دسترسی دارید و می خواهید از آن بهره ببرید، حتما پیش از آن با پزشک متخصص مشورت کنید.
ترکیبات موجود در زغال اخته
در جدول زیر می توانید ترکیبات موجود در 250 میلی لیتر شربت خالص و طبیعی زغال اخته را ببینیدکالری
152چربی
0کلسترول
0کربوهیدرات
37 گرمفیبر رژیمی
0شکر
27 گرمپروتئین
1 گرمنحوه مصرف زغال اخته
شیوه های مصرف زغال اخته، بسته به علایق و سلیقه های مختلف فرق دارد. همه چیز به ترجیح و صلاحدید خود شما بستگی دارد.در ایران با زغال اخته چیزی شبیه به آلبالوی خشک درست می نمایند و آن را در رب های مختلف می خوابانند. این فراورده هواداران زیادی هم دارد.
به طور کلی، شیوه های مصرف زغال اخته عبارت اند از:
بعضی میوه آن را دوست دارند و آن را همین طور که هست می خورند.
بعضی با زغال اخته مربا درست می نمایند.
گاهی هسته زغال اخته را جدا می نمایند و بعد آن را با پرتقال و شکر می پزند؛ از سسی که درست می گردد، می توان برای ریختن روی بستنی یا خوراکی های دیگر استفاده کرد.
عده ای هم زغال اخته را مثل آلبالو، خشک و بعد استفاده می نمایند.
در بعضی از کشورها مانند آذربایجان، ارمنستان و آلبانی از زغال اخته برای تهیه انواع نوشیدنی استفاده می گردد.
ساکنان بعضی از نقاط ایران و ترکیه زغال اخته را به همراه نمک در میان وعده می خورند؛ همین طور از آن برای تهیه نوشیدنی های خنک استفاده می نمایند.
عوارض مصرف زغال اخته
در حال حاضر هیچ نوع عارضه بخصوصی برای خوردن زغال اخته تشخیص داده نشده است. فقط بعضی افراد ممکن است به آن حساسیت داشته باشند.روش نگهداری زغال اخته
اگر زغال اخته تازه را در کیسه پلاستیکیِ سربسته و در یخچال نگهداری کنیم، تا چند روزی تازه و قابل استفاده خواهد ماند. اگر می خواهید مدت بیشتری سالم بماند، یا باید آن را فریز کنید یا خشکش کنید.نتیجه گیری
ویتامین ها و مواد معدنی موجود در زغال اخته، این میوه را انتخاب ایدئالی برای اضافه کردن به رژیم غذایی می کند.زغال اخته علاوه بر اینکه در عملکرد بهتر کلیه ها و کبد تأثیر گذار است، برای غشاهای مخاطیِ دستگاه گوارشی هم خاصیت تسکین دهنده دارد.
بعلاوه، به خارج شدن مواد و ترکیبات عفونی از بدن یاری می کند و باعث بازیابی سریع تر توان جسمی بعد از رفع شدن بیماری ها می گردد.
اگر میوه زغال اخته را خام و همان طور که هست استفاده کنیم، می توانیم از خواص آنتی اکسیدانی اش هم بهره ببریم.
در آموزه های طب سنتی توصیه هایی درباره زغال اخته وجود دارد، مانند اینکه برای درمان دیابت و آلرژی هم مفید است.
البته این ادعاها هنوز به طور علمی و اصولی اثبات نشده اند. باید منتظر تحقیقات بیشتر باشیم.
منبع: سایت چطور
منبع: راسخون