خواص شاه توت
به گزارش مجله اینمن، آیا از خواص شاه توت خبر دارید؟! باید گفت درختان توت در نوع های مختلف دارای انواع توت های رنگارنگ هستند که همراه با طعمی شگفت انگیز به سلامتی شما بسیار یاری می نمایند. رنگ این توت ها می تواند سیاه، قرمز و سفید باشد. که در انواع روش های مختلف مانند آب میوه، دسر، کنسرو، مربا و … مصرف می گردد. توت سیاه یک میوه فوق العاده بوده که سرشار از مواد معدنی، ویتامین ها و بسیاری از ترکیبات باورنکردنی است. شما می توانید این میوه خوشمزه را به صورت خام، خشک، منجمد، پخته و… مصرف کنید.
شاه توت (blakmulberry) یک میوه تابستانی است. این میوه در ابتدا صورتی رنگ بوده و وقتی می رسد قرمز شده و در آخر به رنگ بنفش تیره یا سیاه درمی آید. شاه توت در حالت قرمز رنگ طعم ترش دارد و وقتی سیاه می گردد طعم ملس و شیرین دارد. درخت شاه توت میوه بزرگتری نسبت به دیگر درخت های توت همانند توت سفید دارد. اما در بین خانواده درختان توت این درخت کوچک تر از بقیه درخت های توت است و بیشتر در جنوب اروپا، خاورمیانه، آفریقای شمالی، شبه قاره هند و یونان یافت می گردد.
البته ناگفته نماند درختان توت پیشینه تاریخی مهمی دارند. زیرا در گذشته برای تغذیه و پرورش کرم ابریشم از برگ های این درختان استفاده می کردند.
در چین باستان نیز از تمام قسمت های درخت شاتوت برای درمان بیماری های استفاده می شده و از این میوه معجزه گر برای درمان بیماری های قلبی، دیابت، کم خونی و آرتریت یاد شده است.
ارزش غذایی شاه توت
انرژی | 43 کیلوکالری |
کربوهیدرات | 9.80 گرم |
پروتئین | 1.44 گرم |
چربی کل | 0.39 گرم |
کلسترول | 0 میلی گرم |
فیبر رژیمی | 1.7 گرم |
فولات | 6 میکروگرم |
نیاسین | 0.620 میلی گرم |
پیریدوکسین | 0.050 میلی گرم |
ریبوفلاوین | 0.101 میلی گرم |
ویتامین A | 25 واحد بین المللی |
ویتامین C | 36.4 میلی گرم |
ویتامین E | 0.87 میلی گرم |
ویتامین K | 7.8 میکروگرم |
سدیم | 10 میلی گرم |
پتاسیم | 194 میلی گرم |
کلسیم | 39 میلی گرم |
مس | 60 میکروگرم |
آهن | 1.85 میلی گرم |
منیزیم | 18 میلی گرم |
سلنیوم | 0.6 میکروگرم |
زینک | 0.12 میلی گرم |
بتاکاروتن | 9 میکروگرم |
A- کاروتن | 12 میکروگرم |
لوتئین- زئازانتین | 136 میکروگرم |
به گفته شیمی دان ها، برگ های شاه توت حاوی عصاره های شیمیایی مانند اکدیسترون، آندروسترون، لوپئول، بتا-سیسترول، روتئین، موراستین، ایزوکوئرستین، اسکوپولتین، آلفا، بتا-هگزانال، سیس بتا -هگزانال، سیس لامبدا هگزانال، بنزآلدهید، اوژنول، لانالول بنزیل الکل ، بوتیل آمین، استون، تریگونلین ، کولین، آدنین، مس، زینک، ویتامین (A، B1، C و کاروتن)، اسیدهای آمینه، ملرژنیک، فومارات، فولات، اسید فرمیل تتراهیدروفولیک، مونوسیت و فیتواستروژن است.
بعضی از مهم ترین خواص شاه توت
1. باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می گردد.
شاه توت حاوی اندازه زیادی آنتی اکسیدان است که به سلامتی بدن یاری می نماید. آنتی اکسیدان ها موجب مبارزه با رادیکال های آزاد در بدن شده و از آسیب سلولی و التهاب جلوگیری می کنند و در نهایت باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شوند.
2. سلامت چشم را ارتقا می دهد.
رادیکال های آزاد موجب آسیب رسیدن به شبکیه چشم خواهند شد. از این روی مصرف شاتوت با داشتن مقادیر زیاد آنتی اکسیدان، از آسیب های وارده به شبکیه چشم جلوگیری می نماید. بعلاوه وجود کاروتنوئید در شاتوت، احتمال ابتلا به آب مروارید و دژنراسیون ماکولا را کاهش می دهد.
3. به سلامت قلب یاری می نماید.
مواد موجود در شاه توت از جمله آنتی اکسیدان ها، فیبر و پتاسیم، می توانند به سلامت قلب یاری کنند. آنتی اکسیدان ها موجب کاهش التهاب و اکسیداسیون در عروق می شوند و فیبر و پتاسیم می توانند فشار خون را کاهش دهند.
4. بهبود عملکرد صحیح دستگاه گوارش.
فیبر موجود در شاه توت به عملکرد صحیح دستگاه گوارش یاری می نماید. مصرف میوه ها و سبزیجاتی که حاوی فیبر هستند، می تواند در پیشگیری از مسائل مربوط به گوارش مانند یبوست، سوءجذب و سرطان روده یاری کند.
5. به تقویت سلامت مغز یاری می نماید.
شاه توت دارای ترکیباتی مانند آنتی اکسیدان ها، فلاونوئیدها و آنتوسیانین ها است که می توانند به سلامت مغز و عملکرد شناختی یاری کنند. بعضی تحقیقات حاکی از آن است که شاه توت ممکن است در کاهش خطر بروز بیماری های مرتبط با مغز مانند آلزایمر و سایر اختلالات عصبی مرتبط با سن، نقش مثبتی داشته باشد.
6. خطر سرطان را کاهش می دهد.
شاه توت در برابر پیشرفت سرطان از جمله سرطان ریه، سرطان روده بزرگ و سرطان مری موثر است. عناصر ریز مغذی موجود در این نوع توت و از تکثیر سلولهای بدخیم جلوگیری می کنند. علاوه برای این وجود آنتوسیانین در این میوه فعالیت ضد سرطانی در بدن انجام می دهد.
7. باعث تقویت سیستم گوارش و برطرف یبوست می گردد.
شاتوت برای سیستم گوارش بسیار مفید بوده و یبوست را درمان می نماید. این میوه راه عالی برای کاهش وزن می باشد. زیرا شاه توت منبع غنی فیبر می باشد که برای تسهیل هضم و گوارش موثر است و نفخ و گرفتگی عضلات شکمی را از بین می برد.
8. سلامت استخوان ها را ارتقا می دهد.
شاتوت حاوی ویتامین k، کلسیم و آهن است که برترین ترکیب مواد غذایی برای حفظ و ساخت بافت های استخوانی قوی هستند و از بیماری های استخوانی مانند پوکی استخوان، ورم مفاصل و غیره جلوگیری می کنند.
9. باعث پاکسازی خون شده و کم خونی بدن را برطرف می نماید.
شاتوت برای درمان کم خونی بسیار مناسب است زیرا غنی از آهن است. این میوه باعث پاکسازی خون و بهبود جریان خون و افزایش فراوری گلبول های قرمز می گردد و از فقر آهن و آنمی پیشگیری می نماید. بعلاوه علایم کم خونی از قبیل خستگی و سرگیجه ناشی از کم خونی را درمان می کنند.
10. باعث بهبود عملکرد و تقویت کلیه و کبد می گردد.
آهن موجود در شاتوت از سلامت کبد محافظت نموده و آن را تقویت می نماید. کبد نقش حیاتی در لخته شدن خون، تجزیه چربی ها و دفع سموم بدن ایفا می نماید.
11. به بهبود سلامت پوست و مو یاری می نماید.
شاه توت حاوی ویتامین C و آنتی اکسیدان ها می باشد که می تواند به حفظ سلامت پوست یاری کند. آنتی اکسیدان ها به مبارزه با آسیب های اکسیداتیو و پیری زودرس پوست یاری می کنند و ویتامین C در فراوری کلاژن، کاهش علائم پیری و افزایش لطافت و جوانی پوست تأثیرگذار است.
شاه توت از نظر فعالیت آنتی اکسیدانی یکی از برترین خوراکی هاست که دارای فیتوکمیکال های قوی مانند آنتوسیانین است. آنتوسیانین رنگدانه ای است که باعث سیاه رنگ شدن شاتوت می گردد. شاتوت ها دارای کالری پایینی بوده (در هر 100 گرم، 43 کالری) و منبع خوبی از ویتامین C و A و E و آنتی اکسیدان است.
بعلاوه شاتوت ها منبع خوبی از آهن هستند که به ندرت در دیگر گونه های توت ها پیدا می گردد. این میوه بعلاوه سرشار از پتاسیم، منگنز و منیزیم است.
پتاسیم بخش مهمی از سلول و مایعات بدن است که اندازه ضربان قلب و فشار خون را کنترل می نماید. شاتوت دارای اندازه فراوانی ویتامین B کمپلکس از گروه ویتامین ها و نیز ویتامین K است.
این نوع توت حاوی اندازه بسیار خوبی از ویتامین B6، نیاسین، ریبوفلاوین و اسیدفولیک است. این ویتامین ها دارای وظایف مشترکی بوده و به بدن در سوخت و ساز کربوهیدرات ها، پروتئینها و چربی ها یاری می کنند.
عوارض شاه توت
شاه توت قند خون را پایین می آورد و می تواند به هیپوگلیسمی (افت قند خون) منجر گردد. این شرایط می تواند به گرسنگی، سردرد، تاری دید، تعریق زیاد، سرگیجه، منگی، منجر گردد. در نتیجه باید در مصرف شاه توت احتیاط را نگاه داشت.
اگر در صورت مصرف شاه توت به الرژی دچار شدید باید از خوردن شاه توت اجتناب کنید. زیرا این میوه در بعضی افراد موجب تشدید آلرژی می گردد. مصرف این میوه ممکن است با شیمی درمانی تداخل داشته باشد. کسانی که مریضی خاصی همانند سرطان و نارحتی کلیه و کبد دارند بهتر است قبل از مصرف با پزشک مشورت کنند.
منبع: هفت گنج