تفاوت IQ و EQ در چیست؟

به گزارش مجله اینمن، هدف ما در مقاله زیر بیان تفاوت IQ و EQ است. IQ به معنای ضریب هوشی است، و نشان دهنده میزان ضریب هوشی دانشگاهی یا محاسباتی یک فرد است اما EQ به معنای هوش هیجانی است.

تفاوت IQ و EQ در چیست؟

IQ به معنای ضریب هوشی است، و نشان دهنده میزان ضریب هوشی دانشگاهی یا محاسباتی یک فرد است. برای معین میزان ضریب هوشی یک فرد، چندین آزمون استاندارد وجود دارد. فرد در بازه زمانی معین به سوالات پاسخ داده، و در نهایت نمره ای به وی تعلق می گیرد، و می تواند با دیگر همسالان مقایسه گردد. کسانی که به خوبی از عهده آزمون ضریب هوشی بر می آیند، اغلب به لحاظ تحصیلات بهتر هستند. این افراد از کسانی که IQ پایین تری دارند، درآمد بالاتری داشته و عموماً از لحاظ جسمی نیز سالم ترند.

اما EQ به معنای هوش هیجانی است، و نشان دهنده توانایی فردی در درک، کنترل، ارزیابی، و بیان احساسات است. در حالی که افراد با سطح EQ بالا، لزوماً دارای دانش آکادمیک بالایی نیستند، اما عملکرد بهتری در محیط های کاری از خود نشان می دهند. این افراد خود مطلعی بیشتری دارند و بهتر می توانند برخورد های خود را تنظیم نمایند، مسئولیت کار های خود را راحت تر می پذیرند، با انگیزه هستند، و با دیگران همدلی می نمایند.

تفاوت IQ و EQ در چیست؟

تفاوت IQ و EQ چیست؟ بین IQ و EQ هیچ رابطه شناخته شده ای وجود ندارد. شما اصلا نمی توانید از روی هوش شناختی یا IQ یک نفر هوش هیجانی او را حدس بزنید. این یک خبر خوب است زیرا هوش شناختی یا IQ انعطاف پذیر نیست. IQ از همان لحظه تولد ثابت است یا دستکم ثبات نسبی دارد. مگر اینکه یک تصادف، مثلا آسیب مغزی آن را تغییر دهد، هیچ کس با یادگیری واقعیت های جدید یا فرا دریافت اطلاعات عمومی بیشتر باهوش نمی گردد، هوش شناختی یعنی توانایی یادگیری. اما برعکس، هوش هیجانی، مهارتی انعطاف پذیر است که به آسانی آموخته می گردد، با اینکه بعضی مردم، نسبت به دیگران، به طور طبیعی هوش هیجانی بالاتری دارند، کسی که حتی بدون هوش هیجانی به جهان آمده است باز هم می تواند در خود، EQ بالا به وجود آورد .

هوش هیجانی یعنی توانایی مهار عواطف و تعادل برقرار کردن بین احساسات و منطق، به طوری که ما را به حداکثر خوشبختی برساند. هوش هیجانی همان توانایی شناخت، درک و تنظیم هیجان ها و استفاده از آنها در زندگی است .

هیجان ها، شامل حالات خوشایند و ناخوشایند احساسات ما هستند مانند :

  • خشم: تهاجم، اوقات تلخی، پرخاش، خصومت، تند مزاجی
  • اندوه: غصه، دلتنگی، عبوسی، ناامیدی، دل شکستگی
  • ترس: اضطراب، بیم، ناآرامی، دلواپسی، وحشت، شوک (ترس ناگهانی)
  • نفرت: تحقیر، اهانت، خوار شمردن، بیزاری، اکراه
  • شرم: احساس گناه، حسرت، احساس پشیمانی، افسوس
  • عشق: پذیرش، رفاقت، اعتماد، مهربانی، پرستش
  • شادمانی: شادی، لذت، سعادت شوق، تفریح، آسودگی، وجد، خشنودی
  • شگفتی : جا خوردن، حیرت، بهت، تعجب

هوش هیجانی (EQ) از چهار مهارت اصلی تشکیل می گردد

1. خودمطلعی: توانایی شناسایی دقیق هیجان های خود و مطلعی از آنها به هنگام فراوری. خودمطلعی، کنترل تمایلات خود در نحوه واکنش به اوضاع و افراد مختلف را نیز شامل می گردد. فردی که از هوش هیجانی بالایی برخوردار است، نسبت به احساسات خود، مطلعی بی واسطه و بدون وقفه دارد. به عبارت دیگر، او در همان زمان که احساسی را تجربه می نماید، نسبت به آن مطلع است و بدان اعتنا دارد. او می تواند به خود بگوید، وای، من واقعا احساس حسادت، ترس، خودخوری، قدردانی، غرور، دفاع از خود در برابر انتقاد و ... می کنم. در حقیقت اگر با احساساتمان روراست و سازگار نباشیم مانند قورباغه ای خواهیم بود که نمی داند چه وقت از آبی که آرام به نقطه جوش می رسد بیرون بپرد . قورباغه با اینکه به راحتی می تواند از آب بیرون بپرد، اگر تغییر درجه حرارت به قدر کافی تدریجی باشد تا زمانی که پخته گردد و بمیرد در آب باقی می ماند. اگر ما بتوانیم احساسات را از قبل پیش بینی کنیم، قادر به اتخاذ تصمیماتی خواهیم بود که ما را به شادکامی برساند مانند؛ می دانم که پشیمان می شوم، می دانم احساس گناه خواهم کرد و ... احساسات، صدای درونی ما هستند که ما را راهنمایی می نمایند. تنها احتیاج به گوش دادن به آنها است .

2. خود- مدیریتی: توانایی در به کارگیری مطلعی از هیجان ها به منظور انعطاف پذیر ماندن و رفتارها را مثبت راهنمایی کردن، یعنی اینکه بتوانید واکنش های هیجانی خود را در مقابل همه مردم و شرایط مختلف کنترل کنید.

کنترل هیجان ها سبب :

  • افزایش تحمل کافی و کنترل خشم
  • کاهش اهانت، زد و خورد و ایجاد مزاحمت
  • توانایی ابراز خشم به شیوه ای مناسب و بدون زد و خورد
  • کاهش تعلیق و اخراج
  • کاهش رفتار پرخاشگرانه یا آسیب رساننده به خود
  • افزایش احساسات مثبت نسبت به شخص خود و دیگران
  • بهتر کنار آمدن با فشار روانی و کاهش اضطراب و احساس تنهایی می گردد.

3. مطلعی اجتماعی: توانایی در تشخیص دقیق هیجانات دیگران و درک اینکه دقیقا چه اتفاقی در حال روی دادن است. این موضوع اغلب به این معناست که طرز تفکر و احساسات دیگران را درک می کنید، حتی زمانی که خودتان همان احساسات یا تفکرات را ندارید و این همان همدلی است. پس همدلی به معنای درک احساسات دیگران است یعنی خود را جای دیگران گذاشتن، توانایی همدلی، مستقیما وابسته به توانایی تشخیص احساسات و درک آنهاست .

4. مدیریت رابطه : توانایی در به کارگیری مطلعی از هیجانات دیگران به منظور موفقیت در کنترل و مدیریت تعامل ها، همچنین این توانایی، ارتباط واضح با شرایط و کنترل موثر تعارض های سخت را شامل می گردد .

بی شک همه افراد دوست دارند توسط اطرافیان خود مورد تائید، تقدیر، تشویق، تحسین و قدردانی قرار بگیرند. با هوش هیجانی بالا شما می توانید افراد را جذب کنید و برای خود نگه دارید زیرا، به جای اینکه در خصوص آنها قضاوت کنید آنها را قبول می نمایید، احساساتتان را بیان نموده، آنها را نیز تشویق می کنید که اینکار را انجام دهند. مسئولیت احساساتتان را به عهده می گیرید و هیچ گاه تقصیر را به گردن دیگران نمی اندازید، نسبت به احساسات آنها همدلی و مهربانی نشان می دهید و آنها را درک می کنید، در خصوص احساسات و احتیاجهای آنها حساس هستید ولی خود را مسئول برآورده کردن آنها نمی دانید چون هر شخص مسئول احساسات خود است و از این رو هرگز احساس سربار بودن نمی کنید، آنها را ملامت نمی کنید و به آنها حمله نمی نمایید، بنابراین احتیاجی نیست که آنها حالت تدافعی یا ضد حمله به خود بگیرند. آنها را نصحیت نمی کنید و به آنها نمی گویید چه کاری را انجام دهند، چرا که می دانید این کار حس استقلال آنها را از بین می برد و خشم آنها را برمی انگیزد. نسبت به آنها صادق هستید حتی وقتی که مجبورید چیزی را که برای آنها ناخوشایند است بگویید.

سخن آخر: امروزه کنجکاوی بعضی والدین برای دانستن توانایی های فرزندشان باعث شده است بعضی افراد که توانایی و صلاحیت چندانی در اجرای آزمون های هوش ندارند، به سراغ این کار بروند و با دریافت پول این آزمون ها را اجرا نمایند. توجه داشته باشید موارد استفاده از این آزمون ها محدود است و استفاده برای همه افراد و به صورت دوره ای به هیچ عنوان کاری تخصصی محسوب نمی گردد. متخصصان فقط در مواردی معین افراد را برای سنجش بهره هوشی به افراد دارای صلاحیت ارجاع می دهند. نباید فراموش کنید اجرای آزمون های هوش شرایط خاص خود را دارد و فقط افراد آموزش دیده و مجرب توانایی اجرای آن را به درستی دارند. در آخر ذکر کنم که ما در مقاله بالا تفاوت IQ و EQ را ذکر کردیم.

منبع: setare.com
انتشار: 1 بهمن 1399 بروزرسانی: 1 بهمن 1399 گردآورنده: inman.ir شناسه مطلب: 1406

به "تفاوت IQ و EQ در چیست؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تفاوت IQ و EQ در چیست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید