سالم سازی ارقام مختلف محصولات باغی، استفاده از تکنیک ردیابی ویروس

به گزارش مجله اینمن، به گزارش خبرنگاران به نقل از پژوهشگاه بیوتکنولوزی کشاورزی، مریم جعفرخانی کرمانی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی و از مجریان این پروژه از اعلام آمادگی پژوهشگاه بیوتکنولوژی برای واگذاری فناوری سالم سازی ارقام سیب، گلابی، زردآلو، زیتون و بادام به بخش خصوصی در مورد اهمیت سالم سازی ارقام باغی مهم کشور اطلاع داد.

سالم سازی ارقام مختلف محصولات باغی، استفاده از تکنیک ردیابی ویروس

وی گفت: سطح زیرکشت محصولات باغی در کشور بیش از 6 میلیون هکتار و میزان فراوری این محصولات بالغ بر 16 میلیون تن است که کمتر از نصف متوسط عملکرد فراوری محصولات باغی در کشورهای پیشرفته است. از عمده دلایل کاهش عملکرد باغات کشور آلودگی گسترده پایه ها و ارقام تجاری درختان میوه موجود در ایران به بیماری های باکتریایی و ویروسی است که می توان با بهره گیری از تکنیک های ردیابی ویروس ها و سالم سازی گیاهان باغی با روش های کشت بافت، متوسط عملکرد در سطح زیرکشت محصولات باغی را حداقل به میزان 10 تا 15 درصد افزایش داد.

جعفرخانی کرمانی اعلام نمود: با توجه به اهمیت بالای موضوع، پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در قالب تفاهم نامه ای چهارجانبه با موسسه تحقیقات علوم باغبانی، موسسه ثبت، کنترل و گواهی بذر و معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی اقدام به اجرای برنامه سالم سازی و تکثیر ارقام و پایه های درختان باغی مهم کشور نموده است.

وی توضیح داد: در این برنامه به منظور سالم سازی ارقام سیب از روش­­­ های گرمادرمانی و کشت مریستم برای حذف عوامل ویروسی در ارقام جدید زودرس، ارقام بومی با عملکرد بالا و پایه های رویشی تجاری استفاده شده که ارقام مورد مطالعه شامل سیب گل بهار، شربتی، شیخ احمد، شبستری و supporter 4- P22 است. علاوه بر این پروژه که در قالب تفاهم نامه چهارجانبه در حال پیگیری است و تا بهار آینده به خاتمه می رسد، محققان پژوهشگاه پیروز به سالم سازی و تکثیر پایه های سالم ارقام سیب برابرن، گلدن دلیشز، گالا، M9،M7، MM111، MM106 شده اند.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی اعلام نمود: در پروژه ردیابی ویروس ها و سالم سازی پایه و ارقام زردآلو هم روی ارقام شمس، نصیری، شکر پاره، اردوباد، شاهرودی و پایه میروبلان کار می کنیم.

مجری این پروژه اعلام نمود: یکی دیگر از گونه های مهم باغی که در راستای تفاهم نامه چهارجانبه در زمینه سالم سازی آنها کار می کنیم گیاه گلابی است که خارج از تفاهم نامه پیروز به سالم سازی 5 رقم درگزی، کوشیا، اسپادونا، ملینا و ابته فتل شده ایم و آمادگی واگذاری تکثیر ارقام و پایه های سالم سازی شده به شرکت های خصوصی توانمند در این زمینه را داریم.

جعفرخانی کرمانی توضیح داد: در راستای تفاهم نامه چهارجانبه در زمینه سالم سازی ارقام زیتون رویارقام دیره، مشکات، امین، کنسروالیا، تخم کبکی و آربکین و در زمینه سالم سازی ارقام بادام هم روی 6 رقم شاهرود 21، نان پاریل، اسکندر، شکوفه، آذر و سهند کار می می گردد.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی درباره مراحل اجرای برنامه سالم سازی و تکثیر انبوه ارقام و پایه های درختان باغی گفت: این برنامه با ردیابی ویروس ها به روش الیزا و RT-PCR شروع و با شیمی درمانی و گرمادرمانی گیاه و تکثیر آن به وسیله کشت بافت ادامه می یابد و در نهایت با انتقال پایه ها به گلخانه و تکثیر هسته های سالم اولیه باغات مادری درجه یک ایجاد می شوند.

وی اعلام نمود با پیاده سازی کامل برنامه سالم سازی و تکثیر ارقام و پایه های درختان باغی و جایگزینی 10 درصد باغ های فرسوده کشور با نهال های کشت بافتی پرمحصول، ضمن افزایش بیش از میلیون تنی عملکرد باغات کشور و افزایش بیش از 2 هزار میلیارد تومانی درآمد باغداران، زمینه اشتغال صدها نیروی جوان تحصیل نموده در شرکت های جدید کشت بافت هم فراهم می گردد.

منبع: خبرگزاری مهر
انتشار: 1 آبان 1398 بروزرسانی: 5 مهر 1399 گردآورنده: inman.ir شناسه مطلب: 406

به "سالم سازی ارقام مختلف محصولات باغی، استفاده از تکنیک ردیابی ویروس" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سالم سازی ارقام مختلف محصولات باغی، استفاده از تکنیک ردیابی ویروس"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید