گردشگری عشایری، موتور محرک توسعه کهگیلویه و بویراحمد
به گزارش مجله اینمن، با برنامه ریزی بلندمدت می گردد از ظرفیت بالای گردشگری عشایری برای توسعه همه جانبه استان کهگیلویه و بویراحمد که جز استان های کم برخوردار کشور است، استفاده گردد.
به گزارش خبرنگاران، استان کهگیلویه و بویراحمد از جمله استان های دارای جمعیت عشایری در سطح کشور است که در حال حاضر حدود 11درصد از جمعیت این استان را عشایر تشکیل می دهند.
علی اکبر پاک، کارشناس ارشد میراث فرهنگی و جهانگردی استان کهگیلویه و بویراحمد در یادداشتی نوشت: استان کهگیلویه و بویراحمد با نگه داشتن زندگی عشایری و جاذبه های طبیعی از ظرفیت مناسبی برای جذب جهانگرد برخوردار است. جهانگردی عشایری ابزاری مناسب برای احیای نواحی عشایری و توسعه جهانگردی در یک منطقه است.
یکی از جاذبه های بسیار مهم در منطقه ها عشایری جاذبه های جهانگردی است که می تواند در توانمندسازی جوامع محلی نقش بسزایی داشته باشد. ویژگی فرهنگ ایلی بی شک یکی دیگر از جاذبه های جهانگردی در جذب جهانگردان مختلف ایرانی و خارجی در منطقه ها عشایری است. آداب و سوم، موسیقی و صنایع دستی (قالی، گبه، گلیم) از ویژگی های زندگی عشایری کهگیلویه و بویراحمد است که مورد توجه جهانگردان داخلی و خارجی است.
55 درصد دام، 27 درصد عرصه های زراعی، 17 درصد باغ ها و فراوری 54 درصد گوشت قرمز استان در اختیار جامعه عشایری است. 70هزار نفر از جمعیت 720 هزار نفری استان، عشایر هستند که این مقدار جمعیت از شش ایل بومی، دو طایفه قشقایی، 16 تیره، 181 طایفه و بیش از 1110 تش (اولاد) شکل گرفته است.
عشایر کهگیلویه و بویراحمد در کنار نوع زندگی، فراوریاتی مانند روغن، کره، دوغ، شیر، ماست، گوشت قرمز و صنایع دستی دارند که هموراه به عنوان سوغات محلی کهگیلویه و بویراحمد مورد توجه جهانگردان قرار می گیرد.
آب و هوای مفرح در منطقه ها مختلف این استان در فصول مختلف سال در کنار زندگی ساده خانوارهای عشایری با لباس های محلی، گویش های ترکی و لری و آیین های خاص از جذابیت های جهانگردی عشایری در استان است.
در کهگیلویه و بویراحمد منطقه ها عشایری با طبیعت بکر و زندگی سنتی مردم فصت خوبی برای رونق صنعت جهانگردی است که با ایجاد کمپ های جهانگردی و فراهم کردن زمینه فروش غذاهای محلی و عرضه خوراکی هایی مانند کشک، آجیل محلی، عسل، سبزی های خشک شده می توان در منطقه ها عشایری عایدی ایجاد کرد تا ضمن فروش محصولات اهالی، بدون پرداختن بهای حمل و نقل جهانگردان هم حلاوت مصرف غذاها و خوراکی های ارگانیک با قیمت مناسب را تجربه نمایند.
رونق جهانگردی در منطقه ها عشایرنشین می تواند بستری برای فروش دست یافته ها و صنایع دستی عشایر کهگیلویه و بویراحمد مانند مهر و میخک که به صورت دستبند، گردنبند، انگشتر درست شده، گلیم هایی که به صورت تابلو فرش تهیه شده و سبدهایی که به صورت حصیری در مقدار های مختلف فراوری می گردد، فراهم کند.
تجربه زندگی چادرنشینی در قالب تورهای جهانگردی آن چیزی است که بسیاری از ایران گردان و حتی جهانگردان پسامدان دوست دارند و در حقیقت این تجربه یک حس نوستالژیک قوی را برای جهانگردان تداعی می نماید. به همین علت این شاخه از جهانگردی در استان کهگیلویه و بویراحمد نیازمند توجه برای تقویت زیرساخت هاست.
منطقه ها عشایری تمام ساعت های شبانه روز زیبایی های خاص خودش را دارد به طوری که صدای آواز پرندگان، خوردن یک صبحانه سنتی با کره، تخم مرغ محلی، عسل، دوغ، نان تیری در صبحگاهان، کوه پیمایی در طبیعت، عبور در کنار پوشش گیاهی متنوع از جمله بلوط های سربه فلک کشیده در میانه روز، پا گذاشتن در آب خنک چشمه در هنگامه ظهر و مشاهده آسمان پرستاره و نورافشانی ماه در سکوت شبانه تجربه ای بی نظیر از تابستان گردی به جهانگردان در این منطقه ها می بخشد.
وجود زیرساخت هایی چون جاده آسفالت، برق و آنتن (GSM) روستایی در کنار طبیعت زیبای بهاری در اوج گرمای تابستان، منطقه ها عشایری کهگیلویه و بویراحمد را می توان به یکی از مقاصد مهم طبیعت گردی کشور تبدیل نموده است.
استان کهگیلویه و بویراحمد با طبیعت بکر، جاذبه های متنوع و مردمان مهمان نواز، پتانسیل بسیار بالایی برای تبدیل شدن به یکی از قطب های جهانگردی ایران را دارد. با سرمایه گذاری در زیرساخت های جهانگردی، تبلیغات مناسب و توسعه جهانگردی پایدار، می توان از این پتانسیل به نحو احسن استفاده کرد و استان کهگیلویه و بویراحمد را به یکی از مقاصد محبوب جهانگردان داخلی و خارجی تبدیل کرد.
بنابراین با یک برنامه ریزی بلندمدت می گردد از ظرفیت بالای جهانگردی عشایری برای توسعه همه جانبه استان کهگیلویه و بویراحمد که جز استان های کم برخوردار کشور است، استفاده گردد.
منبع: دنیای سفر