یک سم ارگانیک دیگر، آب و صابون!
به گزارش مجله اینمن، بر خلاف تصوری که ما داریم آب و صابون گاهی می تواند برای گیاهان مفید هم باشد. اما باید از ترکیبات موجود در صابونی که استفاده می کنید آگاه باشید تا مواد مضری برای گیاه نداشته باشد.
از ترکیب آب و صابون می توان برای از بین بردن آفات خاصی استفاده کرد البته باید آن را به خوبی با آب رقیق کنید تا به گیاهان تان آسیب نرسد. اگر از آب استفاده شده در کارهای خانه (شستشوی لباس، ظرف، سبزیجات و غیره) برای آبکمک گیاهان تان استفاده می کنید باید این را به یا داشته باشید که این آب با قسمت های خوراکی گیاهان تان برخورد نداشته باشد. همیشه قبل از اینکه گیاهان تان را با این گونه آب ها آبکمک کنید، ابتدا تعداد کمی از گیاهان را با اندازه اندکی از این آب آبکمک کنید تا ببینید آیا به مواد شیمیایی درون آن حساس هستند یا خیر و سپس تمام گیاهان را آبکمک کنید.
انواع آب و صابون
ترکیبات موجود در آب و صابون بسته به صابونی که از آن استفاده می کنید متفاوت هستند. استفاده از صابون های حشره کش بر روی گیاهان ایمن ترین راه برای مبارزه با حشرات موذی روی آنها است چرا که این صابون ها مخصوصا برای کشتن حشرات طراحی شده اند و کمترین آسیب را به گیاهان می زنند. صابون های مایعی که برای شستشوی دست از آنها استفاده می کنیم یا مایع های ظرفشویی که معمولا سدیم زیادی دارند می توانند بسیار موثر باشند و بهتر از همه اینکه ارزان هستند. ریسک استفاده از این صابون ها موادی هستند که به آنها اضافه شده اند. موادی مانند عطرها، رنگ ها و مرطوب کننده ممکن است برای گیاهان خاصی مضر باشند و به جای اینکه به گیاهان کمک کنند و آفات آنها را از بین ببرند، خود آنها را بکشند. قبل از اینکه از این صابون ها استفاده کنید اندازه کمی از این صابون ها را بر روی تعداد اندکی از گیاهان تان امتحان کنید، چند روز صبر کنید و اگر مسئله ای برای گیاه پیش نیامد می توانید با خیال راحت آنها را در باغبانی تان بکار ببرید.
خصوصیات حشره کشی
آب و صابون برای از بین بردن حشراتی با بدن نرم مناسب است، حشراتی مانند کنه های عنکبوتی، شته ها، سفید بالک، پسیل و سفیدک های آرد آلود. حشرات بزرگ و حشراتی که پوسته سخت دارند، مثلا لارو سوسک ها و لارو پروانه ها تحت تاثیر اثرات آب و صابون قرار نمی گیرند؛ پس برای از بین بردن آنها از این حقه استفاده نکنید. صابون باعث از هم گسیختن سلول های بدن حشره می شود و ممکن است ساختار مومی روی بدن آنها را هم از بین ببرد که باعث می شود آب بدن شان از دست برود و از این طریق بمیرند. آب و صابون تنها در صورتی حشرات را می کشد که مستقیما روی بدن آنها بریزد پس مطمئن شوید آب و صابون را بر روی سطح زیرین برگ ها هم می ریزید چرا که حشرات بیشتر در این قسمت پنهان می شوند. سم پاشی با آب و صابون را هر 4 تا 7 روز یک بار تکرار کنید تا حشرات جدیدی که سراغ گیاه تان می آیند یا نوزادان حشراتی که تازه از تخم درآمده اند هم از این سم بی نصیب نمانند!
می توانید آب و صابون را درون بطری اسپری بریزید و آن را روی برگ ها و ساختار گیاه اسپری کنید. البته بهتر است بعد از چند ساعت شاخسار گیاه را با آب بشویید تا مواد صابونی که روی برگ ها و سطح روزنه های گیاه را پوشانده اند از روی آن پاک شوند و گیاه بتواند تنفس کند.
این را هم در نظر داشته باشید که بهتر است سم پاشی گیاه با این محلول را به بعد از ظهر یا شب موکول کنید تا با تابش نور خورشید به قطرات سم روی برگ های گیاه، این قطرات مانند ذره بین عمل نکنند و سطح برگ را نسوزانند.
آب پس ماند خانه
می توانید از آب پس ماند خانه که در طی حمام کردن، شستن دست، شستن ظرف و شستن لباس جمع شده است برای آبکمک باغچه تان استفاده کنید، البته باید نکاتی را هم رعایت کنید. برخی مواقع آب های پس ماند خانه حاوی باکتری هستند، پس این آب را برای بیش از 24 ساعت نگه ندارید و مواظب باشید تا با قسمت های خوراکی گیاهان و سبزیجات در تماس قرار نگیرد. از آب پس ماند برای آبکمک گیاهان گلدانی استفاده نکنید چرا که این گیاهان خاک کافی برای تجزیه مواد مضر موجود در این آب ندارند. تنها از آب به جای مانده از شستن لباس ها برای آبکمک گیاهان درون خانه استفاده کنید البته اگر ماده شوینده تان مایع بوده است. مایع های شست و شوی لباس سدیم کمی دارند و بوره ندارند. بعد از ریختن این آب پس ماند در گلدان گیاهان، خاک را در آن قسمت برگردانید چرا که اگر برای مدتی این آب را بر یک قسمت از خاک بریزید خاک را بسیار قلیایی می کند.
دوز توصیه شده
برای بیشتر گیاهان مایعی با غلظت 2 تا 3 درصد صابون موثر است. 5 قاشق چایخوری صابون (صابون مایع، مایع ظرفشویی و …) را در 4 لیتر آب مخلوط کنید تا سمی به غلظت 2 درصد ماده موثره به دست آورید. 8 قاشق چایخوری صابون را در 4 لیتر آب بریزید تا سم با 3 درصد ماده موثره درست کنید.
در ابتدا سم پاشی را با سم 2 درصد و بر روی گیاهان کمی آزمایش کنید تا معین شود تاثیرات و آسیب هایی که بر گیاه دارد چیست. سپس اگر حشرات نمردند و آسیبی بر گیاه مشاهده نکردید از سم 3 درصد استفاده کنید.
گیاهان ارزشمند
برخی از گیاهان آنقدر حساس و ظریف هستند که حتی با صابون های مخصوص حشره کش هم آسیب می بینند چه برسد به صابون های خانگی. این شامل گیاهان نخود شیرین، گوجه فرنگی، زالزالک و برخی درختان میوه مانند نخل، گیلاس و آلبالو می شود. به هیچ وجه از آب و صابون بر روی این گیاهان استفاده نکنید و سعی کنید آفات آنها را به سموم شیمیایی یا سموم ارگانیک دیگر از بین ببرید.
منبع: فوت و فن / hunker.com